De ce este atât de important somnul

Strămoșii noștri înțelepți obișnuiau să spună: este mai bine să fii subnutrit decât să dormi prost. Acest postulat a fost confirmat de cercetările științifice din întreaga lume. Principala concluzie la care au ajuns oamenii de știință este că speranța de viață a unei persoane depinde de durata somnului.

Privarea cronică de somn are un efect negativ asupra organismului și favorizează apariția unor boli grave:

slăbirea sistemului cardiovascular;
afectarea funcției cerebrale: dezvoltarea unei tendințe spre demență, dispoziție scăzută și performanțe slabe;
riscul de a dezvolta diabet de tip 2;
supraponderală;
scăderea imunității, a rezistenței la răceli și boli virale. În cazul în care s-a administrat un vaccin profilactic, eficacitatea acestuia este redusă.
Fiecare dintre aceste fenomene poate reduce calitatea vieții și poate cauza probleme grave de sănătate.

Conceptul de somn profund
Somnul este un proces ciclic, în care două faze de somn alternează în timpul nopții. Acestea se numesc faze lente și rapide. Somnul lent al adultului durează între 1,5 și 2 ore. Aceasta este urmată de o perioadă de somn rapid, care durează între 5 și 10 minute. În timpul nopții, au loc 4 sau 5 cicluri. Cu cât o persoană este mai aproape de trezire, cu atât mai scurtă este faza de somn lent și cu atât mai lungă este faza de somn rapid.

Se pare că, la 8 ore de somn, durata somnului lent este de 6,5 ore. În structura somnului, faza lentă este cea care permite somnul profund. Acesta constă în 4 etape:

Somnul ușor, adormirea, somnolența: o stare la granița dintre visare și somn. Mușchii sunt relaxați, conștiința este neclară și se poate vorbi cu el, dar nu se așteaptă ca acesta să fie pe deplin adecvat.
Atunci când adoarme, somnul este sensibil, putând fi întrerupt de cea mai mică influență externă. Dar, treptat, inima își încetinește ritmul, temperatura corpului scade și conștiința se oprește.
Adâncirea somnului. Medicii numesc acest stadiu somn delta.
O imersiune în stadiul de somn delta lent, un mod de consum minim de energie. Mușchii corpului sunt complet relaxați, pulsul și ritmul respirator încetinesc, iar creierul este deconectat de lumea exterioară. O persoană care doarme adânc este vizitată de vise. Ele sunt dificil de trezit și, dacă reușesc, persoana trezită va fi dezorientată și “ruptă”.
Faza de somn profund este extrem de importantă, deoarece în această perioadă au loc procesele necesare pentru ca o persoană să se odihnească în mod corespunzător:

organismul se relaxează prin reducerea activității sistemului nervos simpatic;
au loc procese de regenerare;
procesele metabolice încetinesc;
pulsul devine mai rar;
se produc hormoni anabolici: hormonul de creștere și testosteronul;
se reduce producția de hormoni de stres, cum ar fi adrenalina, cortizolul etc.